Senj-manifestacije

Međunarodni senjski ljetni karneval

Zasigurno jedno od najatraktivnijih ljetnih zabavnih događanja na Jadranu.

Šest dana i noći maškare u pravom smislu te riječi „vladaju” gradom, opravdavajući maksimalno sve i jedan atribut iz svog naziva!! Već od davne 1967.godine, početkom kolovoza, Senjani sa svojim gostima ovaj grad uzdižu u prijestolnicu ljetnjeg maškaranjana istočne obale Jadrana.

Najatraktivniji dan je subota kada oko tri tisuće maškara u velikoj karnevalskoj povorci ulicama grada plijeni pažnju oko 12 tisuća gledatelja. Uz skupine iz Senja, Rijeke i njene okoline, Zagreba, Đakova, Garešnice, Gradiške, Jastrebarskog, Siska itd., tradicionalno se predstavljaju i skupine iz inozemstva.

Ovaj Karneval pohodile su i pohađaju skupine iz: Italije (Fano), Slovenija (Ilirska Bistrica), Austrije (Pandorf), Slovačke (Senec), Češke (Frydek Mystek), Poljske (Wielun) i Mađarske (Kiseg).

 

Uskočki dani

Svake godine u mjesecu srpnju Senj se na dva dana vraća u 16. stoljeće, najslavnije doba senjske povijesti. Doba je to kada je sagrađena tvrđava Nehaj i kada su senjski uskoci po kojima je Senj najpoznatiji proživljavali svoje najslavnije trenutke. Ovom manifestacijom oživljene povijesti rekonstruiramo događaje iz onog vremena, onodobnu odjeću, običaje i hranu. U sklopu manifestacije održava se sajam tradicijskih obrta, radionice streličarstava i mačevanja, povijesno-edukativne predstave, nastupi žonglera i lakrdijaša, vatreni nastupi, srednjovjekovni plesovi, a i glazba je iz onog doba. Senjski uskoci te gostujuće uskočke i viteške skupine uprizoruju dvoboje vitezova, dnevne i noćne opsade grada, viteške turnire te pomorsku bitku u senjskoj luci.

 

Samba mania Senj

Ponukani atraktivnošću samba glazbe i njenom popularnošću u svijetu te velikim interesom turista za takvom vrstom glazbe, u mjesecu srpnju organiziramo dvodnevnu manifestaciju pod nazivom Samba mania. Ovom manifestacijom nastojimo turistima i domaćem stanovništvu približiti brazilsku kulturu kroz glazbu i nastupe atraktivnih plesačica. Festival uključuje nastupe samba bateria iz nekoliko europskih zemalja (Austria, Italija, Mađarska, Francuska) i nastupe brazilskih samba plesačica, nastupe capoeira grupa, samba plesne i bubnjarske radionice, samba natjecanje i programe za djecu.

 

Smotra klapa Senj

Tradicija klapskih susreta u Senju seže od 1973. godine, a smotra se redovito održava od 1998. godine drugog vikenda u mjesecu srpnju. Na smotri nastupaju ženske i muške klape s područja Hrvatskog primorja i Istre. Smotra je dala značajan doprinos razvoju i očuvanju klapske pjesme tog podneblja. Izvode se stari i novi napjevi.

 

Mesopust

Tradicionalna senjska manifestacija koja se održava već više od tri stoljeća.

Svake subote, počevši od Sveta tri kralja pa do početka korizme odnosno do čiste srijede, održavaju se maškarane zabave u diskoteci Magnus. Na pokladni utorak završava maškarano ludilo vješanjem Mesopusta kojeg se optužuje za sve nedaće u protekloj godini.

 

Biciklistička utrka ”Uspon na Zavižan”

Svake godine u mjesecu lipnju održava se biciklistička utrka ”Uspon na Zavižan” (od 0 do 1594m n.v.). Ovisno o tjelesnoj pripremljenosti sudionika, start br. 1 je na 0 m n.v. u Senju, a start br. 2 u Oltarima, na 940 m n.v. Staza je dugačka oko 38 km. Na utrci svake godine sudjeluje oko 500-tinjak biciklista iz Hrvatske i susjednih zemalja.

 

Senjske koncertne večeri

Ova relativno novija senjska tradicija postaje sve više prepoznatljiva.

U nešto više u mjesec dana kroz petnaestak koncerata ozbiljne glazbe publici se predstavi elita mladih hrvatskih glazbenika. Koncertni podiji obično su manji senjski trgovi ili crkve.