Novalja-manifestacije

Karneval

Karneval se održava od sredine siječnja do Mesopusta, dana uoči Pepelnice, kad počinje korizma. Subotom navečer priređuju se karnevalske zabave, nedjeljom popodne je dječji karneval, a zadnjeg dana se u poslijepodnevnim satima organiziraju priredbe na glavnom gradskom trgu (Trg bazilike ili „po novaljski“ jednostavno – Plac).

 

Uskrsni doručak

Uskrsni doručak se priređuje na Uskrsni ponedjeljak u prijepodnevnim satima na glavnom gradskom trgu, a uz pjesmu i dobro raspoloženje posjetiteljima se nude domaća jela i specijaliteti karakteristični za uskrsno vrijeme. Priredba se održava od 2001. godine i svojevrsna je dobrodošlica našim prvim predsezonskim gostima.

 

Fešta od maja

Ova gastronomska i ekološka priredba organizira se oko prvosvibanjskih praznika. Na njoj se posjetiteljima nude domaće delikatese koje spremaju novaljski ugostitelji. Cijeli je događaj praćen pjesmom i plesom.

 

Dječji festival Antonja

Dječji glazbeni festival Antonja održava se od 1998. godine uoči dana sv. Antona, 13. lipnja, a koji se ujedno obilježava i kao Dan grada Novalje. Na festivalu nastupaju djeca školskog uzrasta.

 

Novaljsko kulturno ljeto

Novaljsko kulturno ljeto započinje uoči Antonje – blagdana sv. Antona ( 13. lipnja ), koji se ujedno slavi i kao Dan Grada Novalje.

Višednevni program prožet je raznim kulturno-umjetničkim, zabavnim i sportskim sadržajima – umjetničkim izložbama, koncertima ozbiljne glazbe, nastupima klapa, ansambala i folklornih skupina, promocijama i prodajnim izložbama knjiga, kazališnim i filmskim predstavama na otvorenom, koncertima zabavne glazbe i zabavnim programima, sportskim natjecanjima i sl.

 

Novaljsko glazbeno ljeto i Trijatar

Kao izdvojene dijelove programa tijekom Novaljskog kulturnog ljeta, ističemo Novaljsko glazbeno ljeto, u sklopu kojeg se organiziraju koncerti klasične glazbe, te Novaljski trijatar koji u sebi objedinjuje kazališne predstave.

 

Festival pisme nakanat

Popularni Festival pisme nakanat otoka Paga održava se od 2003. godine oko 25. studenoga (blagdan sv. Katarine, zaštitnice Župe Novalja). Pjevanje nakanat tradicionalno je pučko dvoglasno pjevanje pa na Festivalu sudjeluju parovi pjevača s cijelog otoka Paga.

Muške klape “Navalia“, “Luminali“ i “Slavuji” te ženska klapa „Murtelice“ njeguju izvornu dalmatinsku klapsku pjesmu.

Posebnu vrijednost ima pučko liturgijsko pjevanje čije bogatstvo posebno dolazi do izražaja u vjerskim obredima Velikog tjedna (od Cvjetnice do Uskrsa).

 

Božićna priredba

Kulturni događaj poznat kao “Novaljski raspivani Božić” održava se od 1997. godine između Božića i Nove godine. Na priredbi sudjeluju otočne i gostujuće klape i pjevački zborovi, kako bi obogatili blagdane prigodnim umjetničkim programom.