Karlobag-prirodna baština

Gradić između Velebita i mora, smješten je na važnom cestovnom pravcu koji jadranskom magistralom vodi od Rijeke prema Dubrovniku, a prema unutrašnjosti ka Gospiću, Plitvičkim jezerima i Zagrebu.

Karlobag je čudesan spoj Mediterana i kontinenta, kristalno čistog mora i najljepše hrvatske planine do koje ima tek nekoliko minuta vožnje. Kristalno čisto more, čist zrak, uređene plaže, prometna protočnost i naravno ribarske fešte uz ribu i vino čine Karlobag autentičnom primorskom destinacijom gdje se diše i živi polako, opušteno, u ravnoteži i skladu.
Velebit je biser i čudo našeg gorskog svijeta! Slika s Velebita je izraz štovanja ljepote, radost onome tko je šalje i tko je prima. Tim riječima se najbolje opisuje najveća hrvatska planina koja pokriva 2274km2. Splet prirodnih okolnosti stvorio je različita staništa velikom broju hrvatskih i velebitskih endema i relikata flore i faune poput velebitske degenije, hrvatske sibireje i velebitske zvončice.
Put Velebita započinje na Baškim Oštarijama, 18 km od Karlobaga a na kojima pažnju posjetitelja zaokuplja Crkva Sv. Elizabete, Kubus – spomenik gradnji ceste Karlobag – Gospić, kocka na četiri kugle nalazi se na Oštarijskom sedlu ili Starim vratima, nadmorske visine 927 m s kojeg se pruža prekrasan pogled na Karlobag, otok Pag i cijeli Velebitski kanal i Fontana od klesanog kamena – spomen na gradnju Knežić – Kekićeve ceste građene između 1844. i 1851. g. u narodu poznata kao izvor plodnosti.
Zaljubljenike u planinarenje oduševiti će Premužićeva staza – remek-djelo graditeljstva po kvaliteti gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš. 57 km duga povezuje vršne dijelove sjevernog i srednjeg Velebita, od Zavižana do Baških Oštarija. Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika. Pošto nema velikih uspona njome mogu proći i ljudi nenavikli na planinarenje.
Na području srednjeg Velebita, lokalitet Ravni Dabar, alpinistička je zona gdje je dozvoljeno sportsko penjanje na stijenama Visibaba/Agin kuk, Čelina kuk i Rujičin kuk. Poučna staza Terezijana namijenjena je isključivo pješacima, a posebno je zanimljiva zbog prostora kojim prolazi. Ovdje se na kratkom području dožive oba lica Velebita u njihovoj punoj ljepoti. Poučna staza počinje na Baškim Oštarijama te se spušta do sela Konjsko u dužini oko 3 km ili oko 3 h hoda. Također je u ponudi i kraća pješačka tura od oko 1,5 h. Ovom stazom ćete otkriti prekrasne vidike na Jadransko more i otok Pag s jedne te dolinu Baških Oštarija s druge strane.