Otok Rab-prirodna baština

Otok Rab jedan je od najzelenijih otoka na Jadranu, te je većim dijelom prekriven borovim šumama i šumama hrasta crnike. Smješten u Kvarnerskom zaljevu između 44,41′ i 44.51′ sjeverne geografske širine, sretni otok Rab okružen je brojnim drugim otocima i otočićima. Poput same jadranske obale, ovaj otok dug 22 kilometra i širok 11 kilometara pruža se od sjeverozapada prema jugoistoku, a od kopna ga dijeli Velebitski kanal. Obuhvaća 2 JLS LAGUR-a TRAMUNTANA, Grad Rab i Općinu Lopar.
Vrijeme na Rabu vrlo je ugodno: topla ljeta izmjenjuju se s blagim zimama u posebnoj vrsti mediteranske klime. S otprilike 2600 sunčanih sati godišnje (što je samo 9 oblačnih dana tijekom ljeta), Rab je savršeno mjesto za odmor. Temperature sežu od 8 do 17 °C u travnju, pa sve do 17-28 °C u srpnju i kolovozu, uz prosječnu temperaturu mora od 25°C.
Najvažniji je podatak da je Rab otok s obiljem vode. Zato vas molimo da je pijete umjesto da je kupujete u plastičnim bocama. Tako ćete nam pomoći sačuvati okoliš u kome živimo, a koji vi volite posjećivati.
Više od 30% površine otoka pokriveno je raznovrsnim biljem, od mirisnog grmlja na krškim obroncima Kamenjaka do bujnih šuma bora i hrasta u kojima obitavaju zečevi, fazani i ptice grabljivice, a na susjednom se otoku Sv. Grguru čak mogu naći i jeleni. Zbog svog tog zelenila, Rab se zove i smaragdnim otokom. Ovdje rastu brojne vrste samoniklog mediteranskog bilja, a od uzgojnih kultura valja spomenuti vinovu lozu, maslinu, smokvu, krumpir i rajčicu.
Od životinjskih vrsta, osim domaćih životinja, ovdje se najčešće sreću zec, kunić, fazan, te neke ptice grabljivice, a na obližnjem otoku Grguru i krupna divljač poput jelena lopatara i srne. U moru oko Lopara živi nekoliko kolonija dobrih dupina. Uz malo sreće, možda ih uspijete fotografirati i ponijeti kući najljepše uspomene.
Najljepši dio ovog šumovitog otoka zacijelo je poluotok Kalifront, poznat po svom krškom reljefu i razvedenoj obali s mnoštvom prekrasnih zaljeva i uvala skrivenih u okružju borovih šuma, idealan za aktivne šetnje u kojima možete uživati bez obzira na dob, budući da se najviši vrh ovog dijela otoka nalazi samo 94 metra iznad morske razine. Beskrajna pješčana Rajska plaža u Loparu toliko je savršena da ju je CNN uvrstio na popis deset najljepših plaža na svijetu 2012. godine.
Šuma Dundo, jedna od rijetkih očuvanih šuma zimzelenog hrasta crnike, stabla koje može doživjeti preko tisuću godina, proglašena je botaničkim parkom još 1949. godine. Još jedan zeleni dragulj otoka Raba je park Komrčar, koji je 1883. zasadio i osmislio šumar Pravdoje Belija.
Rab je otok iznimnih geoloških kontrasta – stjenovit i ogoljen na sjeveru (zbog bure koja ondje puše jačinom i do 200 km/h), no šumovit i plodan na zapadnoj strani. U području Lopara i Fruge vjetar i erozija stvorili su kanjone i druge oblike u pješčanom tlu, kao i brojne pješčane uvale. Ako ste zainteresirani za geologiju i fosile, svakako preporučujemo posjet Geoparku s označenim pješačkim stazama. Rabom prolazi i poznata “Premužićeva staza”, nazvana po zaslužnom šumarskom inženjeru i velikom zaljubljeniku u planine Anti Premužiću. (Više informacija na: http://www.rab-visit.com/hr/novosti/infocentar-geopark-rab/5076)
Rab je sa svojih 30 pješčanih plaža zaista “sretan otok” s mnogim malim slikovitim uvalama, što su turisti iz cijelog svijeta prepoznali prije gotovo 125 godina. Tradicija se nastavlja i danas, kada je Rab zahvaljujući kristalno čistom, toplom i plitkom moru idealna destinacija za cijelu obitelj. Ovdje svatko može pronaći svoju idealnu plažu ovisno o vlastitim željama: na Rabu postoje nudističke plaže, usamljene uvale, plaže za pse i plaže za samce u potrazi za malo… ljubavi 🙂
Više informacija na: http://www.rab-visit.com/hr/aktivnosti/plaze/29