Novalja-prirodna baština

Otok Pag jedan je od najsunčanijih otoka na Jadranu, s više od 2 500 sunčanih sati godišnje, tako da su oborine relativno rijetke. Ljeti ga s morske strane hlade maestral i jugo, dok zimi s kopna, ispod Velebitskog masiva otok šiba moćna bura. Zbog ovoga su prosječne godišnje temperature nešto niže nego na drugim hrvatskim otocima i iznose oko 15 C.
Umjerena mediteranska klima donosi suha i vruća ljeta te blage i vlažne zime. Najniža zabilježena temperatura u siječnju je -2 °C , dok je prosječna oko 5 °C . U kolovozu je prosječna temperatura oko 25 °C. More se zimi zagrije do 12 °C, a ljeti doseže 25 °C. Blagi klimatski uvjeti omogućavaju ugodan boravak na otoku tijekom cijele godine.

Malo je mjesta na Jadranu koja se kao Novalja mogu pohvaliti prekrasnim prirodnim plažama u svojoj najbližoj okolici. Krenuli iz Novalje na sjever ili jug, na istok ili zapad, doći ćete na jednu od tih jedinstveno lijepih plaža koje će vam pružiti potpuni užitak. Plaže su vrlo prostrane, pješčane i šljunčane, s čistim morem te odličnim pristupom i ulazom u more, pa su stoga osobito pogodne za obitelji s djecom. Udaljene su od Novalje od 1 do 3 km tvoreći oko nje svojevrsni prsten. Do svih se plaža može doći automobilom i sve imaju uređena parkirališta.

Lunjski maslinici predstavljaju istinsku oazu mira i jedan od najslikovitijih i najljepših kutaka otoka. Među nebrojenim stablima maslina svojom se jedinstvenošću posebno izdvaja oko 1 500 stabala divlje masline – olea oleaster, visokih 5 – 8 m i prsnog promjera 20 – 80 cm.

Ovo područje divlje masline, površine 24 ha, jedino je takve vrste na Jadranu te ima veliku botaničku vrijednost. Zbog svojih je karakteristika 1963. godine zaštićeno i proglašeno botaničkim rezervatom.
Projekt Vrtovi lunskih maslina započeo je 2010. godine, a tijekom 2013. godine je u potpunosti završen. Cilj projekta bio je zaštita prirodnih i kulturnih vrijednosti te promocija jedinstvenog krajobraza. Projekt „Vrtovi lunjskih maslina“ najvećim je dijelom financiran nepovratnim sredstvima iz predpristupnih fondova Europske unije.
Više informacija možete dobiti na: www.vlm.com.hr