Rab-manifestacije

Rab je prepun tradicije, a posebno mjesto u kalendaru zauzima “Rabska fjera” koja svake godine na otok privuče više od 10.000 posjetitelja. U razdoblju od 25. do 27. srpnja rapske ulice postaju pozornicom srednjovjekovnog festivala na kojemu obrtnici prikazuju svoje umijeće i izlažu tradicionalne proizvode, samostreličari se natječu u gađanju mete, a posjetitelji uživaju u vrhunskom programu i bogatstvu ponuđenih sadržaja.

Još jedan važan datum na Rabu je posljednja nedjelja u travnju. Tada svi građani Raba i Lopara slave blagdan Križi, zavjetno hodočašće čiji počeci sežu u 15. stoljeće, u doba kuge, kada su stanovnici Raba smatrali da ih samo Bog može spasiti od smrti. Vjernici hodočaste otokom sve do katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije u gradu Rabu, gdje se održava središnja svečanost.

 

Rabska fjera

Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, Rabska fjera, temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti. Taj se dan posvećuje i sv. Kristoforu, svecu zaštitniku grada Raba. Fjera je u prošlosti trajala 14 dana, kada je stanovništvo otoka slavilo moći sveca kojemu se pripisuje zasluga za spašavanje grada od uništenja.

Tijekom Fjere cijeli se grad vraća u prošlost. Mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, nudeći posjetiteljima jedinstvenu priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada, ili pak ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u srednjem vijeku. Zrakom se širi miris svježe prženih šulčića, dok na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu. Ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se prolaznicima nude tuna, fritule, sir i vino.

 

Kantuni

U starom dijelu Raba, ispod četiri zvonika, između uskih uličica smjestili su se – kantuni…

Oduvijek su kantuni* bili mjesto sastajanja i druženja. Na kantunima su se dogovarali susreti, rađale nove ljubavi i prijateljstva, događao svakodnevni gradski život…Prepun takvih “kantuna” jedinstvenoga ambijenta i neponovljive ljepote, Stari grad Rab nekoliko će puta tijekom ljeta omogućit svima da uživaju “od kantuna do kantuna”u novoj kulturno-turističkoj atrakciji – KANTUNI!

Od Dorke do Pjacete i od Svetoga Ivana do Mahačeve vile – čitavim potezom Gornje ulice, tu na “kantunu” staroga Raba, uživat ćemo u jedinstvenim rapskim ambijentima, biranoj glazbi, urbanoj zabavi i tradicionalnoj ponudi.

 

Viteški turnir

Udruga rapskih samostreličara osnovana je 1995. godine i od tada je sudjelovala na više od 140 viteških turnira,  ne samo na otoku Rabu, nego i u mnogim gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Udruga ima 248 članova: samostreličari, trubači, stjegonoše, plesači, svirači, topnici i štitonoše, koji sudjeluju na viteškim igrama u gradu Rabu pod zastavom koja simbolizira rapska bratstva odnosno okruge i grad Rab. Samostrijel može biti težak od 18 do 25 kg, a samostreličari njime gađaju metu u obliku čahure (zvanu Tuljak) s udaljenosti od 36,5 metara strijelom od 0,15 kg. Samostreličari sami izrađuju svoje oružje uz pomoć balestriera iz San Marina.

Udruga rapskih samostreličara svake godine organizira viteške igre 9. svibnja, 25. lipnja, 27. srpnja (blagdan sv. Kristofora), te na blagdan Velike Gospe (15. kolovoza).

 

Festival otočne janjetine

Očuvanost prirode, izobilje raznovrsne vegetacije , blizina mora –  idealni su uvjeti za uzgoj prvoklasne rapske  janjetine. Priprema se na ražnju uz pečeni krumpir, lešo uz kiseli kupus, na juhu, ali ovo meko meso rapske janjetine zaslužuje mnogo više. Stoga nekolicina rapskih restorana 08. svibnja do 27. svibnja priprema posebne delicije od ovog izuzetno ukusnog mesa.

Konkretna jela nećemo spominjati, već ćemo ovaj užitak iznenađenja prepustiti Vama.  Pozivamo Vas  da pratite miris spravljene janjetine i uživate u ponuđenim delicijama.

Festival otočne janjetine kulminira završnom izložbom rapske ovce. Izložba se održava na Trgu sv. Kristofora Vrijedni će Vam Rabljani pokazati svoje ovce od kojih uzgoje ovo prvoklasno meso i vrhunski ovčji sir. Dakako uživat ćete u ukusnim obrocima pečene janjetine, „tripicama“ i ovčjem siru. Vjerujemo da ćete poželjeti vratiti se na otok i svoja nepca ponovo nagraditi ovom vrhunskom delicijom – rapskom janjetinom.

 

Rapski križi

O prvim počecima Križeva nema točnih podataka. Neki autori pišu da je tradicija obnovljeni antički običaj proslave završetka ratarskih radova i molitva bogovima za kišu koja na Rabu rijetko pada od svibnja do kolovoza. Ovakva kakva je danas prakticira se od 15.st poslije strašne kuge 1449. 1456. koja je skoro uništila svo stanovništvo Raba pa Rabljanima nije preostalo drugo nego da se mole za spas. To  je  na Rabu zavjetni blagdan.

Na zadnju nedjelju u travnju  Rabljani procesijama iz svih župa dolaze u grad. Svaka župa ima svoju zastavu, sastaju se na ulazu u grad gdje im se pridružuju i župljani grada na čelu sa svećenikom koji nosi sliku čudotvornog lika Majke Božje rapske. Slika je vezana uz legendu iz 15.st. o ozdravljenju  sestre benediktinke iz samostana Sv. Andrije Luchine de Dominis koja je ozdravila  zahvaljujući vjeri i Majki Božjoj. Pjevajući  kroz grad sudionici dolaze u katedralu u kojoj sudjeluju u euharistijskom slavlju.

Poslije  mise slika Majke Božje rapske ostaje u katedrali do zadnjeg dana mjeseca svibnja  kad se vraća na čuvanje u samostan Sv. Andrije.

 

Rapske glazbene večeri

Ljubitelji klasične glazbe još od 1986. uživaju u ekskluzivnom programu Rapskih glazbenih večeri. Svake je godine na programu 12 i više izvrsnih koncerata klasične glazbe. Tijekom godina na festivalu je sudjelovalo više od 200 izvođača, solista, ansambala i orkestara svjetske reputacije. Među njima treba istaknuti imena kao što su Dunja Vejzović, Ljerka Očić, Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Ivana Pl. Zajca iz Rijeke, Collegium pro musica sacra itd.

 

Nastupi klapa

Jedna od specifičnosti hrvatske glazbe svakako su klape, muške ili ženske pjevačke skupine koje izvode tradicionalne lokalne pjesme. Rab njeguje ovu tradiciju s četiri muške i dvije ženskom klapom, te novim miješanim zborom. Klape daju posebno raspoloženje konobama i restoranima na rivi, no budući da nastupi često nisu najavljeni, najbolje je da prošećete starom gradskom jezgrom i oko gradske lože – možda naiđete na klapu koja upravo izvodi svoj repertoar.

 

Dani šparoga

Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih biljaka koje uspijevaju na Rabu. Iskoristimo ovu nadasve zdravu biljku gorkastog okusa koja je ovog travnja ušla u kuhinje naših brojnih restorana i osvojila tanjure delicijama spravljenima od mladih zelenih izdanaka.

Gastro druženje u danima šparoga okrunit će se završnom feštom  na trgu sv. Kristofora gdje se  spravlja velika fritaja od šparoga. Dođite, posjetite na Rab u vrijeme Dana šparoga, prošetajte rapskim proplancima i šumama te uživajte u delicijama spravljenim od naših gastro stručnjaka.

 

Ribarske noći

Svako mjesto na otoku ima svoju vlastitu ribarsku noć tijekom turističke sezone, što znači da se skoro svakog tjedna održava po jedna. Ribarske noći prilika su da lokalni ribari pokažu tradicionalno ribarsko i kuharsko umijeće uz zabavni program za goste. Uostalom, dobro je poznato da riba pliva tri puta: u moru, u maslinovu ulju i u vinu. Uživajte na rapskim ribarskim noćima!