Područje

 

GRAD SENJ 

Grad Senj najveća je urbana aglomeracija na hrvatskoj obali između Rijeke i Zadra. Područje grada obuhvaća morsku obalu u dužini od 76 km, a smješten je između mora, obronaka Kapele i Velebita, najveće i najljepše planine u Hrvatskoj. U Senju živi 7.182 stanovnika.  

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju, područje Senja je oduvijek važilo za značajno pomorsko trgovačko središte. Pomorski je povezan sa gradovima i zemljama Mediterana a kopnenim cestama sa Rijekom, Zagrebom, Zadrom, Splitom i južnom Dalmacijom. Senjska luka je u prošlosti bila jedna od najvažnijih u državi, međutim izgradnja željezničke pruge Rijeka – Karlovac kojom je zaobiđen Senj, umanjila je značaj luke. Okrenutost ribarstvu i pomorskoj tradiciji potvrđuju i ostaci tunera u mjestu Lukovo pored Senja. Danas se Senj razvija u turističkom smislu nudeći posjetiteljima istovremeno blagodati morske i planinske klime te kvalitetne prehrambene proizvode poput velebitskog škampa, meda i škripavca. Simbol grada je Tvrđava Nehaj koja svjedoči o iznimnom junaštvu i burnoj prošlosti ovog grada. Svake se godine u Senju održava Međunarodni senjski ljetni karneval, najveći ljetni karneval s tradicijom duljom od 45 godina. 

 

Kontakt: 

 

OPĆINA KARLOBAG 

Gradić između Velebita i mora, smješten je na važnom cestovnom pravcu koji jadranskom magistralom vodi od Rijeke prema Dubrovniku, a prema unutrašnjosti ka Gospiću, Plitvičkim jezerima i Zagrebu. Karlobag je čudesan spoj Mediterana i kontinenta, kristalno čistog mora i najljepše hrvatske planine do koje ima tek nekoliko minuta vožnje. Mali primorski gradić oduvijek je bio trgovačko središte i značajna pomorska luka. Za lučki promet u Karlobagu značajni su bili drvo i željezo, sukno i platno te tkana roba i svila. Razvoj pomorstva pratio je i razvoj cestovne infrastrukture. Ističe se Terezijanska cesta kojom putnik istovremeno uživa u opojnim mirisima velebitskog bilja i vizurama mora, otoka Paga, Raba i Golog otoka. Činjenica da je Općina u potpunosti obuhvaćena Parkom prirode Velebit dodatno potvrđuje iznimnu i očuvanu prirodnu ljepotu te gastronomsku kvalitetu lokalnih proizvoda. Tijekom ljetnih mjeseci održavaju se ribarske fešte i Karlobaško kulturno ljeto, niz kulturno-umjetničkih događanja s ciljem očuvanja tradicije. Na prostoru od 283 km2 živi 917 stanovnika.  

 

Kontakt: 

 

GRAD NOVALJA 

Otok Pag jedan je od najsunčanijih otoka na Jadranu, s više od 2 500 sunčanih sati godišnje. Novalja je turistički centar i središnja luka otoka Paga. Na području grada Novalje, na površini od 93,36 km2, živi 3.663 stanovnika. Novalja ima dugu, burnu i zanimljivu prošlost o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi na raznim lokalitetima u gradu i njegovoj okolici, a posebice u podmorju. U arheološkom smislu vrlo je zanimljivo područje Caske gdje su u novije vrijeme pokrenuta istraživanja rimskog naselja Cisse. Najveću vrijednost i zanimljivost predstavlja jedinstveni antički vodovod iz 1. stoljeća, isklesan u živom kamenu. Stanovništvo Novalje povijesno se bavilo stočarstvom i ratarstvom, maslinarstvom (Lun), ali i ribarstvom i to pretežito kočarenjem. Zanimljiv je podatak da se na iskrcajnom mjestu u Novalji iskrca najveći dio ribolovnog ulova s područja LAGUR-a TRAMUNTANA. Uz Novalju se vežu brojne turističke manifestacije poput Novljanskog fuštana, tradicionalne modne revije s etnografskim elementima, Festivala pisme nakanat otoka Paga, Novljanskog kulturnog ljeta i brojnih drugih. 

 

Kontakt: 

 

 

GRAD RAB 

Otok Rab smješten je na sjevernom dijelu Jadranskog mora kao dio Kvarnerskog arhipelaga. Uz grad Rab, na otoku je još 7 mjesta: Lopar, Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga. U Rabu živi približno 8.065 stanovnika. Mještani se bave organiziranim turizmom već više od 120 godina, ali i pratećim djelatnostima (ribarstvo, stočarstvo, maslinarstvo, vinarstvo, brodogradnja…). Razvoj turizma na otoku prvenstveno je omogućila ugodna mediteranska klima čija je glavna značajka toplo ljeto i blaga zima. Rab je oduvijek poznat po vrsnim pomorcima, dobroj prometnoj povezanosti i kvalitetnoj brodogradnji. Tijekom povijesti postojale su dobre veze sa susjednim otocima, ali i otočnim kopnom do tamošnjih luka. Amfore su se dopremale u luku Rab trgovačkim brodovima a sigurna su sidrišta bila u Kamporskoj i Supetarskoj drazi na sjevernoj strani otoka. Burna i slavna povijest otoka i grada ostavila je bogato kultuno – povijesno nasljeđe koje se ogleda u arhitekturi sakralnih i drugih objekata, spomeničkoj baštini, arheološkim nalazima, u tradiciji i običajima. Valja istaknuti Rapsku fjeru i Viteške igre, manifestaciju koja oživljava srednjovjekovnu povijest Raba. 

 

Kontakt: 

 

 

OPĆINA LOPAR 

Lopar je turističko mjesto na otoku Rabu, 12 km udaljeno od staroga grada Raba. U Loparu živi 1.263 stanovnika,. Mjesto je poznato po svojim iznimnim prirodnim ljepotama, bogatoj flori i fauni te slikovitim pješčanim plažama duž vrlo razvedene obale. Lokalno stanovništvo bavi se turizmom, poljoprivredom, stočarstvom i ribarstvom. Okružuju ga brojni otoci i otočići od kojih valja izdvojiti Goli otok, Grgur, Lukovac i Školjić. Geološki vrt Lopar s ukupno 50 označenih geoloških točaka, u sklopu Geoparka otoka Raba obiluje geološkim zanimljivostima i rijetkom vegetacijom. U akvatoriju Lopara možete sresti razigrane delfine i morske kornjače. Lopar je rodno mjesto sv. Marina – klesara i osnivača Republike San Marino. Loparani mu odaju počast uprizorenjem njegova života i napuštanja rodnog Lopara, svake godine tijekom manifestacije “Loparska noć – povratak korijenima”. Loparska noć je jednodnevna prezentcija starih loparskih običaja, te zanata i umijeća kojima su se Loparani bavili, alata kojima su se koristili, njihovih prehrambenih navika, a ponešto od svega još se i danas nađe u uporabi ili se cijeni kao vrijedan podsjetnik na prošla vremena. 

 

Kontakt: