Pješačenje

Rab i Lopar

Malo fizičke aktivnosti zauzvrat donosi puno dobrog raspoloženja, pa dok ste na sretnom otoku Rabu, odvojite trenutak da biste prošetali po njegovih 200 km promenada, pješačkih, biciklističkih i planinarskih staza. Ne brinite, visinske razlike nisu velike, a i usponi su prilično blagi, pa ćete ih lako savladati čak i ako niste u formi.

Započnite s Premužićevom stazom broj 1. Duga je 8 kilometara, a proteže se hrptom otoka, od kampa u Loparu do zaseoka Matići. Dio ove staze je osunčan, dok drugi dio prolazi kroz šumu. Imajte na umu da na ruti nema izvora niti restorana, pa ponesite hranu i vodu. Na pola puta pronaći ćete skrivenu dolinu Fruga. Staza nije preporučljiva za bicikliste.

Premužićeva staza broj 2 vodi od Kampora kroz park-šumu Dundo sve do južne obale Kalifronta i zatim duž obale do poluotoka Frkanj i uvale Sv. Eufemija. Dugačka je 15 kilometara i uglavnom prolazi kroz šumu. Na stazi ima nekoliko ugostiteljskih objekata u uvali Gožinka, u slučaju da zatrebate okrepu. Staza nije prikladna za bicikliste.

Tu je i 14 km dugačka staza Rab – Maman, koja započinje kod gradskih zidina u Rabu i vodi duž uvale Sv. Eufemija do Kampora, zatim po bijeloj cesti do uvale Dumići, pa uz obalu do otočića Maman. Staza je najvećim dijelom pogodna za bicikliste jer je dovoljno široka i proteže se uz obalu, ali obilazak otočića Maman moguć je samo pješice ili čamcem. Duž staze nalazi se nekoliko ugostiteljskih objekata, a ako se umorite, možete se ukrcati u autobus iz Kampora ili Dumića.

Postoje i dvije široke šetnice: jedna vodi od Raba do Sv. Eufemije i dugačka je samo 3 km, a druga od Raba do Barbata u dužini od 8 km. Ako se nalazite u Loparu, staza koja vodi uz Rajsku plažu dugačka je samo 2 km i posebno je lijepa neposredno nakon izlaska sunca.

Onima koji traže malo više adrenalina preporučujemo 12 km dugu stazu od Mišnjaka do Lopara, idealnu za škraping (kombinaciju penjanja, skakanja, trčanja, hodanja i snalaženja u prirodi). Na pola puta, na vrhu Kamenjaka, nalazi se mali restoran s fantastičnim pogledom na Velebit na istoku i na Kvarnerski zaljev na zapadu. Bacite oko.

Ovo su samo neke od staza na Rabu. Ako trebate više informacija, potražite “Biking&trekking kartu otoka Raba” u obližnjem turističkom uredu ili na recepciji hotela.

 

Novalja

Otok Pag obiluje stazama koje spajaju naselja, a mogu se koristiti kao šetnice ili biciklističke staze. Neke među njima omogućavaju istinsku avanturu u prirodi i zahtijevaju profesionalnu sportsko-rekreacijsku opremu, kao što su brdski bicikl ili oprema za hodanje. Druge staze su manje zahtjevne i idealne za rekreativce.

Evo nekih staza oko Novalje:

Staza Vodice spaja Pag i Novalju kroz zanimljiva naseljena područja. Riječ je o utabanoj makadamskoj cesti, nezahtjevnoj za rekreativce, uz koju se nalaze mnoga mjesta gdje se možete okrijepiti. Na pola puta se nalazi izvor svježe pitke vode, a uz stazu ćete vidjeti i ornitološki rezervat.

Staza Kolan omogućava dolazak iz naselja Kolan do Paga ili Novalje. Iako je relativno zahtjevna, posebno prijevoj kod Mandre, zanimljiva je zbog prolaska kroz polja i vododerine, kao i zbog ponude domaćih proizvoda u Kolanu.

Staza Kamenolom započinje kod trajektnog pristaništa Stara Novalja, a završava na plaži Zrće. Deset kilometara dugačka, prolazi uz nekoliko plaža, a omogućava i skretanje prema Žigljenu gdje se nalazi UFO park. Ipak, najvažnija stavka na ovom putu je ono po čemu je dodijeljen i naziv – ovom stazom možete razgledati kamenolome.

Staza Novaljsko polje je popločena staza posebno ugodna za rekreativce, bilo šetače, bilo bicikliste. Zanimljiva je jer ne zahtijeva neku posebnu rutu ili orijentaciju. Ovdje možete istraživati manje staze i nekoliko uspona i mostova, a da se nećete izgubiti niti iscrpiti.

Put do vinskih podruma vinskim stazama nije lak, strm je i oštar te zahtijeva dobru koncentraciju i fizičku kondiciju. Dolazak pred vinski podrum obilježen je pogledom na Novaljsko polje, a nudi i meni dobrodošlice.

Staza Novalja − Lun je najbolja staza za proučavanje novaljskog područja. Tijekom visoke sezone potrebno je biti oprezan jer je staza ujedno i prometnica. Ruta uključuje mogućnost odmora na plažama Potočnica i Jakišnica, a poseban su doživljaj lunski maslinici, gdje su neke masline stare i do tisuću godina.

 

Senj

Uređene planinarske staze i šetnice na području Senja
1. Senjska obilaznica: Sibinj -Malić-Alino bilo-Krivi Put -Orlovo gnijezdo- Vratnik -Krajačeva kuća- Jadićeva plan – Sijaset – Kula Nehaj-dužina staze 50 km
2. Starigrad-Donja Klada: uređena šetnica uz more s poučnim tablama – oko 1, 5 h hoda
3. Oltari – Zavižan: označena planinarska staza – 5h hoda
4. Gornja Klada- Zavižan: označena planinarska staza – 5h hoda
5. Jablanac-Turska vrata-Strogir-Alan: označena planinarska staza – 4h hoda
6. Siča-Plančice-Alan: označena planinarska staza – 7,5h hoda
7. Velike Brisnice-Plančice-Rossijeva koliba: označena planinarska staza
8. Premužićeva staza: Proteže se od Zavižana do Baških ukupne dužine 57 km. Nazvana je po svom projektantu Anti Premužiću, znamenitom graditelju putova i staza po Velebitu. Izgradnjom staze omogućen je pristup u najnepristupačnije i najljepše dijelove Velebita dotad poznate samo malom broju stanovnika. Pošto nema velikih uspona njome mogu proći i ljudi nenavikli na planinarenje. Utočište mogu pronaći u nekoliko planinarskih objekata koji se nalaze u blizini staze.

 

Karlobag

Na području srednjeg Velebita, lokalitet Ravni Dabar, alpinistička je zona gdje je dozvoljeno sportsko penjanje na stijenama Visibaba/Agin kuk, Čelina kuk i Rujičin kuk. Poučna staza Terezijana namijenjena je isključivo pješacima, a posebno je zanimljiva zbog prostora kojim prolazi. Ovdje se na kratkom području dožive oba lica Velebita u njihovoj punoj ljepoti. Poučna staza počinje na Baškim Oštarijama te se spušta do sela Konjsko u dužini oko 3 km ili oko 3 h hoda. Također je u ponudi i kraća pješačka tura od oko 1,5 h. Ovom stazom ćete otkriti prekrasne vidike na Jadransko more i otok Pag s jedne te dolinu Baških Oštarija s druge strane.